Skip to content

Ontmoet Stef en Lorenzo

Voorman timmerman Stef leidt zijn pupil Lorenzo op tot zelfstandig ruwbouw timmerman. De fijne kneepjes van het vak worden aangeleerd op de bouwplaats van het project Orthen-Links in Den Bosch

BIM modelleur Aakash bij Van Wanrooij

Stef, hoe is het om als voorman timmerman je eigen leerling te hebben?

“Best bijzonder eigenlijk. Ik ben zelf ook op m’n zestiende als leerling timmerman begonnen bij Van Wanrooij. Mijn leermeester heeft me toen op een hele prettige manier het vak geleerd en dat is me altijd bijgebleven. Nu, 10 jaar later, draag ik mijn kennis en ervaring over aan mijn eigen leerling Lorenzo. Dat voelt goed en het is mooi om te zien dat hij groeit in z’n vak.”

Wat houdt het leermeesterschap eigenlijk in?

“Toen ik voorman timmerman werd, ben ik gevraagd om de cursus voor leermeester te volgen. Daar heb ik geen moment over getwijfeld. Ik ben verantwoordelijk voor het begeleiden van een leerling die een beroepsopleiding volgt. Lorenzo doet bijvoorbeeld de opleiding BBL Niveau 2 Timmerman. Hij moet hier op de bouwplaats of op de opleiding z’n praktijkexamens kunnen uitvoeren. En ik moet hem dat leren. Dat betekent: blijven uitleggen en geduld opbrengen. Werkzaamheden die voor mij dagelijkse kost zijn, zijn voor zo’n jongen allemaal nieuw. En ik weet dat, want ik heb daar zelf ook gestaan. Ik wil dat hij de kans krijgt om het vak écht te leren.”

Krijg je die kans ook Lorenzo?

“Zeker weten. Stef en Wesley (de andere timmerman in de ploeg) nemen altijd de tijd voor me. De sfeer is goed en ik leer veel van ze. Ze zijn altijd positief en er wordt tussendoor veel gelachen. Alles wordt goed uitgelegd en ik krijg de kans om het zelf te ontdekken en te proberen. Dat vind ik leuk. Ik word uitgedaagd om aan een oplossing te werken.”

Wat trekt je aan om timmerman te worden?

“Het is gewoon een mooi vak. Ik ben het liefst met m’n handen bezig en werk graag in de buitenlucht. Het werk is veelzijdig en nooit saai. Er is altijd een uitdaging op de bouwplaats. Ik zie vanaf de fundering binnen een paar maanden complete woningen ontstaan. Het is leuk om daaraan bij te mogen dragen.”

Stef, waarom is zelf opleiden zo belangrijk voor Van Wanrooij?

“Er is een tekort aan vakmensen, terwijl we bij Van Wanrooij veel waarde hechten aan vakmanschap. We leiden een jongen als Lorenzo op tot volwaardig timmerman. We geven hem vanaf het begin af aan het Van Wanrooij DNA mee en maken hem onderdeel van het team. Dat zorgt ervoor dat veel leerlingen uiteindelijk ook bij ons blijven werken. Ik ben daar zelf een voorbeeld van.”

En waarom is Lorenzo een echte vakman in wording?

“Omdat Wesley en ik hem natuurlijk goed begeleiden ;) Nee hoor, zonder gekkigheid: hij is heel leergierig en luistert aandachtig als we iets uitleggen. Daardoor pakt hij het snel op. Als je hier als negentienjarige bij van die bijdehante bouwvakkers op de bouwplaats komt, dan heeft het tijd nodig om te ontdooien en je draai te vinden. Groeien in je sociale kwaliteiten is misschien wel net zo belangrijk als vakmanschap. En dat gaat gewoon heel goed. Als ik Lorenzo aan het werk zet, dan weet ik gewoon dat hij eerst nadenkt en dan aan de slag gaat. Hij durft te vragen of lost dingen zelf op. Dat vind ik mooi, want zo word je zelfstandig. Ik zie al helemaal voor me dat hij over een paar jaar ergens met z’n eigen leerling op de bouw staat. Dan is het cirkeltje rond.”

Een baan met zekerheid. Dat wil je. Zie jij jezelf ook bij ons bouwbedrijf werken?

Heb je vragen over deze functies? Stuur ons een berichtje via Whatsapp of bel 073 - 53 40 648. Onze HR-collega's Jorg en Lyanne helpen je graag.