Conceptmatige woningbouw zit wél vol uitdagingen | Van Wanrooij
Overslaan naar content

‘Conceptmatige woningbouw zit wél vol uitdagingen’

Door ons flexibele woningconcept Optio zijn woningbouw projecten minder complex. Maar wat betekent dat voor een projectleider? Voor Harold (die inmiddels is doorgestroomd naar de rol van Technisch Manager) zit de uitdaging vooral in het continu optimaliseren van het proces.

Projectleider Harold - Van Wanrooij

Conceptmatige woningbouw, wat versta je daar eigenlijk onder?

“Dan denk ik aan het deels standaardiseren van het ontwikkel- en bouwproces. Dat doen we bij Van Wanrooij met vaste partners en binnen vaste kaders. De ‘knooppunten’ in de woning, zoals de positie van de trap, meterkast, badkamer en toilet zijn volledig uitgewerkt in standaard plattegronden. Met verschillende beuk- en dieptematen en volledig in BIM. Door het ontwerp van de gevels en de vele uitbreidingsopties ziet iedere woning er toch anders uit. Dat is wat mij betreft de essentie van conceptmatige woningbouw.”

Is standaardisatie voor jou als projectleider uitdagend?

“De vaste kaders geven rust en ruimte. Omdat ik me veel minder druk hoef te maken over ingewikkelde details, de kwaliteit van de materialen of mogelijke risico’s in het bouwproces, heb ik meer tijd om te doen waar ik goed in ben: een project leiden. Voor mij zit de uitdaging als projectleider meer in de hoeveelheid projecten. Ik schaak gemiddeld op vier of vijf borden tegelijk en ben zowel technisch als financieel verantwoordelijk voor het resultaat. En dat van voorbereiding tot laatste oplevering. Dat betekent goed voorbereiden, veel afstemmen, duidelijk communiceren en vasthouden aan de basisprincipes van Optio.”

Wat is er anders aan dan traditionele bouw?

“Ik werk al meer dan 24 jaar bij van Wanrooij, dus ik kan het moeilijk vergelijken met andere ontwikkel- en bouwbedrijven. Wat ik wel weet is dat ik me goed aan onze eigen spelregels moet houden. Dat is denk ik wel anders dan bij traditionele bouw. Optimaliseren is ons toverwoord. Hoe kunnen we met een kortere ontwikkel- en bouwtijd nóg meer kwaliteit maken? Met minder faalkosten en uiteindelijk minder opleverpunten voor de klant? Dat soort vraagstukken maken conceptmatige bouw interessant. “

En veranderen die spelregels ook wel eens?

“Jazeker, we passen dat continu aan. Dat komt omdat de wet- en regelgeving ook steeds wijzigt. Denk aan gasloos bouwen of de nieuwe BENG-norm. Als je met een bodemwarmtepomp gaat werken, dan heeft dat invloed op je installaties. Dat soort wijzigingen voeren we in alle mogelijke plattegronden van Optio door. Dan hoeven we het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, want dat heeft totaal geen toegevoegde waarde. Wat wel waarde heeft is die wijzigingen zo goed mogelijk uitwerken, doorvoeren in BIM en weer toepassen bij nieuwe projecten. Het optimaliseren van de basisprincipes maakt conceptmatige woningbouw juist zo interessant om mee te werken.”