Samenwerken in de Timmerfabriek | Van Wanrooij
Overslaan naar content

Ontmoet Productieleider Bjorn: samenwerken in de Timmerfabriek

Voor onze productieleider Bjorn liggen mooie uitdagingen klaar: het productieproces optimaliseren, de productie uitbreiden én het hechte team met plezier laten werken.

Productieleider Bjorn - Van Wanrooij

Van aluminium naar hout

In de timmerfabriek in Geffen worden volledige kozijnen, dakkapellen, houten bergingen en andere prefab onderdelen gemaakt voor eigen woningbouwprojecten. “Tot voor kort werkte ik als productieleider in een fabriek waar aluminium ramen, deuren en kozijnen werden geproduceerd. Maar met hout werken was toch wel mijn droom. Mijn vader is altijd timmerman geweest, dus ik kreeg dat van huis uit mee. De stap naar Van Wanrooij kwam als geroepen. Ik ben zelfs naar Brabant verhuisd :) De mentaliteit spreekt mij enorm aan. Zo is het team nooit te beroerd om nog even iets af te maken. Hier hangt een sfeer van niet lullen, maar poetsen. Maar ook gewoon ouwehoeren als het kan. De humor hier is heerlijk. Het zijn ook stuk voor stuk échte vakmannen. Sommige zijn al 40 jaar in dienst, anderen komen net kijken. Die combinatie maakt het werken met dit team uniek.”

Samenwerken is de sleutel

“Als productieleider geef ik de dagelijkse leiding aan het productieproces in de timmerfabriek met een team van ongeveer 30 mensen. Ik hou me bezig met de planning van de projecten en kijk hoe we de processen in de werkplaats kunnen optimaliseren. We werken met teams waarbij iedereen zijn eigen kwaliteiten beheerst binnen een eigen afdeling: van machinale houtbewerking tot voormontage en van spuiterij tot de volledige afmontage. Samenwerken vind ik super belangrijk. We doen het hier met z’n allen. De teams vormen een trein die continu moet blijven rijden. Als een team om wat voor reden dan ook minder goed kan functioneren, dan merk je dat in het hele proces. Daar moet ik scherp op zijn.”

In kleine stapjes vooruit

“Het eerste wat ik deed toen ik hier kwam, was integreren in het team. Mezelf daar onderdeel van maken. De collega’s en hun vaardigheden leren kennen. Nu zorg ik voor overzicht door goed te meten, knelpunten vast te leggen en daar iets aan te doen. We verbeteren met kleine stapjes, want dat maakt het werk voor iedereen leuker. Dan is het behapbaar. Buiten staan bijvoorbeeld producten die gereed zijn om te leveren. Controleren wat waar staat en wanneer het wordt opgehaald gebeurde voorheen met de hand. Nu wordt het digitaal gescand en heb ik het met één klik op de knop op m’n scherm. Kijk, dan heb je snel inzicht.” 

Schat ligt voor onze voeten

“Veel mensen hier zijn zó ervaren dat ze precies weten wat ze moeten doen en wat ze aan elkaar hebben. Dat werkt heel fijn. Vrijwel iedereen staat ook open voor verbeteringen. We houden ons niet stug vast aan ‘zo doen we dat hier altijd zo’. Daar kom je als bedrijf niet verder mee. Dat weet iedereen. De één vindt dat leuker dan de ander, maar daarom doen we het ook samen. Ik kan dat niet vanachter mijn bureau bedenken en opleggen, dat werkt niet in de praktijk. Veranderingen maken we inzichtelijk en moeten door iedereen gedragen worden. Zoals gezegd; in kleine stapjes. Als we steeds over hetzelfde probleem struikelen, dan ligt daar waarschijnlijk onze grootste schat begraven. Dat soort kleine dingen signaleren en aanpakken heeft impact op het hele proces.”

Papier versus digitaal

“In de werkplaats werken we met analoge borden en post-its waar we de planning op bijhouden. Als je ziet hoe ver we binnen het bedrijf al zijn met systemen zoals BIM, dan kan ik me zo voorstellen dat we op termijn met grote touchscreens kunnen gaan werken. Maar dat is écht een cultuuromslag. Papier wordt niet voor niks van hout gemaakt, dus we zijn er dol op. Al die tekeningen hangen hier met een reden, want dat geeft overzicht. Zoiets digitaal maken is een grote stap. Maar ik durf dat wel aan met dit team. Gewoon doen, aanvoelen hoe het is. Papier is echt foutgevoeliger, dus in het digitaliseren valt best nog wat te winnen.”

Groei

“Er wordt hier met veel discipline en vakmanschap gewerkt in een beheerste omgeving. De kwaliteit van de producten is echt heel hoog. Anderen zien dat ook, dus het is voor ons interessant om ook voor onderaannemers te gaan produceren. Nu doen we ongeveer zo’n 24 kozijnen per dag voor ons eigen bouwbedrijf, maar we kunnen doorgroeien naar zo’n 33 kozijnen per dag. Er liggen dus kansen om zo’n 30% te groeien. Maar dat gaat niet over één nacht ijs, dus dat is voor mij een mooie uitdaging om aan te werken.”