Een ochtend met onze voormannen | Van Wanrooij
Overslaan naar content

Een ochtend met onze voormannen

In het Arnhemse Schuytgraaf bouwt Van Wanrooij 82 woningen in verschillende fases. Voor onze voormannen Willem van Zandvoort, Marco Hol en Marco Versteijnen is dit een typisch Van Wanrooij project met vaste ploegen, woningen volgens ons Optio-concept en een vaste bouwmethodiek. Een goed rijdende trein, dus tijd om een ochtend met ze op pad te gaan!

Vóór 07:00 present

Uitvoerder Geert: “Onze dag begint vroeg. Ik ben rond 6:15u op de bouwplaats. Rustig een bak koffie pakken, de planning doornemen, tekeningen controleren en de weersomstandigheden bekijken. Als het hard regent of waait, moeten de voormannen flexibel handelen. Daarna is het knallen.”

Treintje

Voorman Willem: “Eigenlijk is de hele bouwplaats een trein die continu moet blijven rijden. Wij zorgen dat de trein op het spoor blijft en dat de metselploeg nooit stilstaat. Als dat lukt, dan hoeven we ons nergens zorgen over te maken. Die goede sfeer merk je op de steigers.”

Op de troepen vooruitlopen

Voorman Marco Versteijnen: “Wij zijn als ploeg bezig met de randen opbouwen, kalkzandsteen kimmen en lijmen en het stelwerk voor het metselwerk. Als er een vloer ligt, kunnen wij aan de gang. De eerste woningen worden al afgebouwd, maar hier zijn we pas op de eerste verdieping. Trapsgewijs bouwen werkt fijn, want dan loop je elkaar niet in de weg.”

Hard werken loont

Voorman Marco Versteijnen: “Positiviteit op de werkvloer vind ik super belangrijk. Daar kun je goed mee verdienen. Voor ieder onderdeel krijgen wij een vast tarief. De uren die we overhouden worden aan de ploeg uitbetaald. Hard werken wordt beloond en als we er positief in staan, dan heeft iedereen het goed hier.”

Veilig werken

Voorman Marco Hol: “Als voorman ben ik verantwoordelijk voor het ruwbouwtimmerwerk. Met drie man gaan we van woning naar woning. Knieschotten maken, kozijnen afwerken of de goot aftimmeren. Het werk varieert enorm. Door prefabricage wordt het fysieke werk steeds lichter en veiliger. Dat vind ik een goede vooruitgang.”

Jong geleerd

Voorman Marco Hol: “Ik doe dit werk al 26 jaar en ben ook leermeester. Mijn leerling Rick wil ik het vak goed aanleren. Jong opleiden is belangrijk, want er is een tekort aan timmermannen. Hij leert het door het te doen en door fouten te maken. Ik hoop dat hij het vak gaat omarmen, want het is gewoon mooi werk.”

12:30 Lunch

“Rond het middaguur is het tijd voor een boterham. Een goed moment voor wat slappe klets en om even op adem te komen. Sommigen werken door, lunchen in de bus of in de keet. Maar zoals dat de hele dag door gaat; de telefoon blijft gaan. Ik ben altijd bereikbaar. Ook dat hoort erbij.”

Goede planning

Uitvoerder Geert: “Een goede planning is de sleutel tot succes. We houden alles digitaal bij in Kyp en we houden daily stands met het team. Als het loopt, dan bouwen we zo’n drie tot vier woningen in een week. Dat tempo ligt zo hoog, omdat we met een vaste bouwmethode werken, met vaste teams en met veel dezelfde partners.”

Nog effe doordraaien

Voorman Willem: “Als je wat ouder wordt, besef je pas hoe goed je het hier hebt. Het is hard werken, maar het loont. Het werk is veilig en je wordt hier niet als een nummer behandeld. En je kunt hier ook gewoon een beetje ouwehoeren. Dat bindt ons. Maar eerst draaien we nog effe door voordat we aan de boterham kunnen!”