Zo vader, zo zoon: Martin en Sander | Van Wanrooij
Overslaan naar content

Zo vader, zo zoon: Martin en Sander

Bij hetzelfde bedrijf werken als één van je ouders; bij Van Wanrooij is dat geen uitzondering. Martin en zijn zoon Sander leggen uit waarom ze allebei bij ons werken.

Martin en Sander - Van Wanrooij

Hoe zijn jullie bij Van Wanrooij terechtgekomen?

Martin: “Ik ben ooit begonnen als metselaar en doorgegroeid tot tekenaar. Dat heb ik een jaar of acht gedaan en nu zit ik 13 jaar met veel plezier bij technische projectontwikkeling. Ik werk nu ongeveer 25 jaar bij Van Wanrooij.”

Sander: “Via m’n vader ging ik stagelopen bij Van Wanrooij. Ik ben me gaan verdiepen in automatiseren en programmeren en heb daardoor een aantal procesverbeteringen kunnen doorvoeren. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Nu hou ik me met de IT-transitie bezig en data-analyses. De functie sluit misschien niet direct aan op de opleiding bouwkunde, maar de bouwkundige achtergrond heeft zeker voordelen.”

Wat is er zo leuk aan jullie werk?

Martin: “Het is elke dag anders. Standaardisaties doorvoeren in de woningbouw is best complex. Regelgeving, eisen aan installaties en kwaliteitseisen aan woningen veranderen continu. Dat maakt het vak leuk en uitdagend. Op het gebied van digitalisering zetten we enorme stappen. In 1999 stond ik nog achter een tekenbord te werken, terwijl we nu met een paar muisklikken een woningen volledig in een BIM-model kunnen opbouwen. Dat is geweldig.”

Sander: “Daar zit gelijk een overeenkomst: voor mij is ook iedere dag weer anders. Iedere dag staan er weer nieuwe uitdagingen voor de deur. Ik hou ervan om doelgericht te werken en krijg hiervoor de vrijheid. De combinatie van IT, standaardisatie in het bouwproces en samenwerken, vind ik mooi.”

Waarom matchen jullie goed met Van Wanrooij?

Martin: “Als je praktijkkennis hebt, dan heb je hier een streepje voor. Handen uit de mouwen en gaan. Verder ben je hier geen nummer. Het is persoonlijk en daar hou ik van.”

Sander: “Ik denk dat de cultuur goed bij mij past: resultaatgericht werken, processen optimaliseren en standaardiseren. Ik kan nieuwe dingen inbrengen en overleg veel met collega’s. Het is fijn om gezamenlijk ergens naartoe te werken. Als je iets niet weet, dan is er altijd iemand die je kan helpen.”

Werken jullie ook echt samen?

Martin: “Nee, wij werken eigenlijk nooit samen. Alleen als ik een ‘digitaal probleempje’ heb, dan bel ik m’n zoon.”

Sander: “En dan is het vaak ook snel opgelost, dus onze samenwerking is meestal van korte duur.”Wat kun je van elkaar leren?

Martin: “Soms denk ik: ‘Moet het allemaal zo snel veranderen?’ Het gaat in een moordend tempo. Daar kan de jongere generatie beter mee omgaan. Dat vooruitstrevende vind ik een mooie eigenschap van Sander. Verder werkt Sander heel gestructureerd, daar kan ik ook nog wel wat van leren.

Sander: “Ik zou wel de kennis en ervaring van m’n vader willen hebben. Hij kan een project tot in detail uitwerken en blijft volhouden. Ik verlies nog wel eens mijn interesse.”

Gaat het gesprek aan de keukentafel ook over werk?

Sander: "Nee, we praten vooral over het werk als we samen in de auto zitten. Thuis hebben we het meestal over voetbal en sport.”

Martin: “En er zitten nog meer mensen aan de keukentafel. Die kennen Van Wanrooij inmiddels ook al van binnen en buiten. Het is ook leuk om het over andere dingen in het leven te hebben ;)”