Ontmoet Jurist Yvonne | Van Wanrooij
Overslaan naar content

Ontmoet Jurist Yvonne

Als jurist bij Van Wanrooij werk je dagelijks aan de juridische kant van onze vastgoedprojecten. Om daar een beter beeld bij te krijgen, vroegen we onze ervaren jurist Yvonne: wat maakt je vak leuk?

Jurist Yvonne

Dynamisch werkgebied

" Werken als jurist in de vastgoedwereld is heel dynamisch. Het heeft raakvlakken met alles wat met wonen, werken en verblijven te maken heeft. Voor onze maatschappij is het belangrijk om dat goed op orde te hebben. Als jurist ben je vaak vanaf het begin van een project betrokken, van grondverwerving tot beheer. In multidisciplinaire teams werk je aan verschillende opgaven en dat maakt het vak zo afwisselend. Zelf heb ik altijd affiniteit gehad met onroerend goed. Voor mijn studie Nederlands recht heb ik de differentiatie makelaardij gedaan en ben ik via diverse vastgoed gerelateerde organisaties in het vastgoedrecht gebleven. Ik denk dat deze specialisatie mij nooit meer loslaat.”

Kracht van samen

“Van privaat tot publiek, samenwerking vind ik ontzettend belangrijk. Je werkt en schrijft aan allerlei overeenkomsten zoals samenwerkingsovereenkomsten, koopovereenkomsten en vaststellingsovereenkomsten. Je bent aan het uitonderhandelen en je geeft veel gevraagd en ongevraagd advies. De ene keer vanachter je laptop, de andere keer op kantoor met een groep mensen. Die afwisseling maakt voor mij het werk leuk. Of het nu gaat om vragen over een omgevingsplan, over omgevingsvergunningen, of over de opzegging van een huurovereenkomst, je bent altijd concreet met projecten bezig. Ik vind het een uitdaging om de opgaven vanuit een breder perspectief te bekijken.”

Competenties

“Zaken op orde hebben en goede, duidelijke afspraken maken zijn belangrijke competenties in dit vakgebied. De praktijk is echter weerbarstig. Projecten staan onder tijdsdruk en er wordt vaak resultaatgericht gehandeld. Zeker als het gaat om commerciële deals. Een traject van vastgoedontwikkeling zit boordevol risico’s. Die moet je met elkaar weten te managen om een haalbaar plan te krijgen. Ik wil altijd paraat hebben wat je met elkaar hebt afgesproken en wat de intenties van de samenwerking waren. Het klinkt suf, maar goed archiveren is ontzettend belangrijk. Een niet te onderschatten vaardigheid, weet ik uit ervaring. Het is namelijk ook niet de meest uitdagende taak van het werk als jurist.”

Denken in mogelijkheden

“De afdeling juridische zaken staat nog wel eens bekend als ‘lastig’. Het is de kunst om het gevoel van ‘owjee, we moeten nog langs de jurist’ om te buigen naar ‘goed dat we de risico’s aan de voorkant ondervangen hebben’. Ja, er kunnen kritische vragen komen als we meekijken in de overeenkomsten en ja, dat kost wat extra tijd. Maar zolang het in het belang van het grotere geheel is, wil je snel tot de kern kunnen komen. Ik denk in mogelijkheden. In nee, tenzij… Als er dan resultaat behaald wordt, dan beleef je samen met je team ontzettend veel plezier aan de projecten. Ook aan de juridische kant!”