Een inkijkje in de Timmerfabriek | Van Wanrooij
Overslaan naar content

Een inkijkje in de Timmerfabriek

Digitalisering maakt de productie in onze Timmerfabriek steeds efficiënter. Werkvoorbereider Stan Verkuijlen laat zien hoe het productieproces in Geffen steeds verder wordt geoptimaliseerd. 'Het komt binnen als hout en vertrekt als kozijn'.

Werkvoorbereiding

“In de werkvoorbereiding worden alle kozijnen per project digitaal ingevoerd met de juiste maten, kleuren, profielen, type beglazing enzovoorts. Als het kozijn helemaal voorbereid is, gaat het de productie in met de juiste codering. Zo kunnen we gemiddeld 24 kozijnen per dag volledig afwerken.”

“De Timmerfabriek heb ik de afgelopen 40+ jaar van kleine hal voor houtbewerking zien doorgroeien naar een volwaardig productiebedrijf.We maken hier alles van hout, van prefab dakkapellen, bergingen, overstekken tot volledig afgewerkte kozijnen en prefab bergingen.” Stan

Voorraad(je) hout

“Er wordt vaak met dezelfde duurzame houtsoorten en producten gewerkt. Omdat het materiaal al per project bekend is, hebben we alles zelf in de hand. Het hardhout is kunstmatig gedroogd en wordt onder de juiste condities tijdelijk opgeslagen tot het kozijn helemaal klaar is.”

Profileren en schaven

“Vanuit de werkvoorbereiding worden de kozijnen digitaal naar deze machine gestuurd. Het hout wordt afgekort volgens de specificaties. Met de vierzijdige schaafmachine wordt het hout verder super glad geschaafd. Alle stukken hout worden gecodeerd met een barcode. Dit is het begin van een kozijn in wording.”

Dit ding kan alles

“Dit is onze belangrijkste machine. Die bepaalt de productie. We streven ernaar om met deze machine 160 delen per dag te maken. Hij meet, vreest, boort, profileert. Hij doet alles. Via een transportband gaat het hout de machine in en doet alle ingewikkelde bewerkingen. Het gereedschap wordt volautomatisch gewisseld.”

Uurtje doorwerken

“De machine heeft een update gehad, zodat hij een uur langer onbemand kan doorwerken. We kunnen de transportband vol leggen met delen en dan de Timmerfabriek sluiten. Dat gebeurt volledig veilig. Een uur extra per dag is interessant om de productie op te schroeven.”

Lijmen en persen

“Het in elkaar lijmen en persen van de kozijnen is handwerk. Met speciale lijm worden de verbindingen volgens verwerkingsvoorschriften met 30 tot 40 bar in elkaar gedrukt. Kozijnen zijn vaak groot, dus onze medewerkers kunnen met een lift netjes op hoogte werken.”

Spuiten

“De kozijnen worden twee keer gespoten. De spuiter weet via de codering welke kleur het kozijn moet krijgen. Op de bouw wordt het kozijn nog één keer afgelakt.

Afmonteren

“Als het kozijn gespoten is, worden ze voorzien van deuren, ramen, kunststeendorpels, lateislabben en beglazing. Inclusief montage van hang- en sluitwerk.”

Afkitten en inpakken

“De beglazing wordt handmatig afgekit. Daarna worden ze ingepakt voor transport. Witte stickers zijn voor kozijnen op de begane grond en roze stickers zijn voor de eerste verdieping. Visueel maken helpt bij het optimaliseren van het productieproces. Omdat we de kozijnen volledig met glas prefabriceren, kunnen onze mensen op de bouw vrijwel direct starten met de afbouw. Zo kunnen we met iedere optimalisatie de bouwtijd weer iets versnellen. Dat optimaliseren zit in ons DNA.”