BIM-modelleur Aakash: wat maakt je vak leuk? | Van Wanrooij
Overslaan naar content

Ontmoet BIM-modelleur Aakash

Bij Van Wanrooij vinden we het belangrijk dat je plezier hebt in je werk. Daarom vragen we onze collega’s: wat maakt je vak leuk? Met deze keer in de hoofdrol: BIM-modelleur Aakash.

BIM modelleur Aakash bij Van Wanrooij

Basis leggen

“Als BIM-modelleur leg je de basis voor een nieuw woningbouwproject. In het 3D-informatiemodel zit alle informatie om een woning te kunnen bouwen, zoals hoeveelhedenstaten, bouwtekeningen, detailleringen en rapportages. Onze hele organisatie haalt de benodigde informatie uit het model. Dat betekent één ding; het BIM-model moet gewoon foutloos zijn. Om zo’n model integraal op te kunnen bouwen moet ik de laatste accurate informatie verzamelen om de juiste gegevens in te voeren.”

Dichtbij architectuur

“Vanuit m’n opleiding architectuur en bouwkunde was ik veel bezig met ontwerpen en innoveren. Ik heb altijd de droom gehad om door te groeien tot architect. Na m’n stage in 2017 bij Van Wanrooij kreeg ik de kans om parttime kopersoptietekeningen uit te werken, naast mijn opleiding. Tegelijk kreeg ik de mogelijkheid om mezelf te verdiepen in het modelleren. En dat modelleren is de basis van wat ik leuk vind: het technische uitwerken van een ontwerp. Ervaring met BIM had ik nog niet, maar mijn vaardigheden met AutoCAD kwamen goed van pas. Ik groeide mee in de verdere digitalisering van het tekenwerk binnen het bedrijf.”

Optimaliseren

“Als modelleur kun je snel een model opzetten, zodat het er al vroeg in het proces uitziet als een echte woning. Vanuit een basis BIM-model halen we vaste 3D ontworpen elementen uit onze eigen bibliotheek. In het model checken we samen met onze partners of alles juist is ingevoerd en proberen we voor alle partijen zoveel mogelijk data in het model te verwerken. Door dat goed te doen voorkom je bouwfouten, reduceer je faalkosten en kun je sneller werken. Al die kennis bij elkaar brengen houdt me scherp. Ik wil er het maximale uithalen voor de hele bouwketen.”

Schakelen

“Aan mij de taak om het model te verfijnen en ervoor te zorgen dat alles overeenkomt met ons Optio 2.0 concept. Het opwerken van het BIM-model tot bestektekeningen, verkooptekeningen en uiteindelijk werktekeningen voor de bouw, is het leukste om te doen. Ik schakel de hele dag tussen draaiende 3D-modellen, plattegronden en data. Het idee dat je aan de knoppen zit en dat je verantwoordelijk bent voor de uitgangspunten van verkoop tot realisatie van een bouwproject, maakt het werk uitdagend.”

Doorgroeien

“Wat ik belangrijk vind is de sfeer van het familiebedrijf. Het is gezellig met fijne, jonge collega’s en de begeleiding is goed. Het contact was 4 jaar geleden al goed en dat is het nu nog steeds. Ik ben ook iemand die ver vooruitkijkt. Binnen Van Wanrooij zijn veel mogelijkheden om door te groeien. Het belangrijkste voor nu is om mijn kennis van het modelleren te koppelen aan bouwtechnische kennis. Het optimaliseren van de modellen zorgt ervoor dat er in de toekomst meer informatie verwerkt kan worden. Dat betekent automatisch dat je nóg efficiënter kunt werken. En zo is er altijd ruimte voor verbetering. Vakinhoudelijk, maar ook persoonlijk. Dat biedt mij genoeg kansen om de juiste beslissing te maken in mijn persoonlijke groeiproces.”