Een dag op pad met: uitvoerder Willy | Van Wanrooij
Overslaan naar content

Een dag op pad met: Uitvoerder Willy

De bouw is gewoon de bouw zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Wat uitvoerder Willy betreft is een werkdag nooit hetzelfde. Het ene moment is het hectisch en het andere moment wordt het hoogste punt alweer bereikt. Een dag op pad met Willy bij Het Leeuwse Veld in Beneden-Leeuwen.

Vroeg op

“Ik ben gewend om vroeg op te staan. Dat doe ik al 22 jaar en het hoort er eigenlijk gewoon bij. Van mijn woonplaats Geffen naar Beneden-Leeuwen is een klein half uurtje rijden. In de auto bereid ik de dag al een beetje voor in m’n hoofd. Dan ben ik er weer bij. De bouw wacht nergens op.”

Ingeburgerd

“Ik ben langzaam ingeburgerd in de uitvoering. Ooit begonnen als timmerman en op m’n vijftigste doorgegroeid tot uitvoerder. Sinds 2017 zit ik op het project Leeuwse Veld. We hebben hier alles met hetzelfde bouwteam gemaakt. We zijn op elkaar ingespeeld en iedereen is betrokken. Dat is voor mij wel de essentie van een goed team.”

Dagstart

“We starten de dag met een dagstart. Ik noem het een kort overleg, gewoon in jip-en-janneketaal. We nemen de planning door en bekijken de post-its die afgehandeld moeten worden. Met de 1,5 meter afstand maatregel is het wat lastiger in de keet, dus ik verspreid de dagstart wat meer over de week.”

Bakkie koffie

“Koffie is de rode draad van de werkdag. Ik drink er zelf maar een stuk of drie per dag, maar ik bied graag een bakje aan. Met een bak koffie komt iemand even op adem en het geeft mij de kans om met de jongens bij te praten.”

Taken afhandelen

“Alle dagelijkse werkzaamheden houd ik digitaal bij. Dit geeft overzicht voor alle medewerkers en onderaannemers. Op de bouw, maar ook op kantoor. Van groene gezichtjes op het scherm word ik blij. Dan zijn namelijk alle taken op de planning afgehandeld.”

Dak erop

“In alle vroegte wordt de eerste kap al geplaatst, terwijl ik straks een oplevering heb van een woning. Die diversiteit vind ik mooi aan de bouw. Je ziet de wijk stap voor stap groeien. Als je drie keer met je ogen knippert ligt zo’n kap er al op. Zo snel gaat het tegenwoordig gewoon.”

Hechte groep

“In de ochtend loop ik een ronde over de bouwplaats. Even kijken of alles soepel verloopt en of iedereen z’n werk goed kan doen. Een hecht team draagt bij aan de kwaliteit. Dat is voor mij de basis van de bouw. Dit bouwteam heeft veel voor elkaar over. Dat loopt als een trein.”

06-Willy

Terug in de keet galmt Big Bad John van Jimmy Dean door de ruimte; Willy’s ringtone. “Of ik gek word van al die telefoontjes? Nee hoor, ik moet zorgen dat alles geregeld wordt. Probleempjes oplossen, mensen verder helpen, afspraken maken. Dat schakelen vind ik leuk. En als ik niet kan opnemen, bel ik altijd terug. Goede communicatie vind ik belangrijk.”

Brede rug

“Als ik naar buiten kijk en ik zie de mannen met een glimlach op de steigers staan, dan ben ik een blij man. Dan zijn de ploegen zelfstandig aan de gang. Maar het loopt natuurlijk niet altijd op rolletjes. Dan staan ze ook gelijk bij mij in de keet. Ik moet dan mijn verantwoordelijkheid pakken en zorgen dat de machine blijft draaien.”

Nieuwe generatie

“Ik begeleid ook nieuwe, jonge uitvoerders. Dat is mooi werk. Ze zijn digitaal onderlegd en kijken anders naar de materie. We leren van elkaar. Zij zien de bouw als plug-and-play, ik als een gestroomlijnd proces met mensenwerk. Door dat samen te laten komen, kunnen we onze processen optimaliseren.”

Handtekening

“Ik loop niet door de wijk om handtekeningen uit te delen, maar om ze op te halen. Ik controleer de laatste opleverpuntjes en handel dat administratief af met de kopers door een digitaal krabbeltje te halen. Ik maak ook nog even een praatje, want dat draagt bij aan de klanttevredenheid.”

Vooroplevering

“Verderop zijn we bezig met de vooroplevering van een woning. Ik zie meestal wel gelijk waar nog wat aandacht aan besteed moet worden voordat we de woning definitief kunnen overdragen aan de bewoners. Goed controleren, foto’s maken met m’n tablet en de jongens kunnen aan de slag.”

Knop om

“Als ik het hek afsluit, ga ik naar huis. Ik denk dan niet meer aan het werk. Morgen is er weer een nieuwe dag. Daar ben ik heel simpel in. Het heeft geen zin om nog na te malen. Je moet het loslaten. Zo laad ik mezelf weer op, anders wordt het een chaos in m’n hoofd.”